Jedlo

Všetko o avokáde

26. mája 2015

Vsetko o avokade
Avokádo je naozaj netypické ovocie, pretože obsahuje málo sacharidov a naopak veľa tukov. Tukov v avokáde sa však nemusíte báť, neuškodia vášmu zdraviu ani postave. Práve naopak! V tomto článku nájdete množstvo užitočných a praktických informácií o avokáde a taktiež aj niekoľko chutných a zaujímavých receptov.

Kúpa a dozretie

Avokádo si môžete v obchode kúpiť už zrelé, alebo môžete siahnuť po nezrelom plode, na ktorom si budete môcť pochutnať o niekoľko dní. Pri jeho výbere dbajte najmä o to, aby nebolo príliš mäkké a aby bola jeho šupka bez škvŕn, kazov a preliačení. Avokádo, ktoré dostať v našich obchodoch, má zväčša hruškovitý alebo oválny tvar. Farba šupky avokáda závisí od jeho odrody – môže byť svetlo zelená až tmavo hnedá. Šupka ukrýva veľkú kôstku a krémovú dužinu, ktorá má žlto-zelenú farbu. Z avokáda jeme len dužinu, ktorej chuť je jemná a pomerne nevýrazná. Pred konzumáciou si avokádo vždy osoľte, čím sa jeho chuť zintenzívni.

Ak si kúpite nezrelé avokádo a chcete urýchliť jeho dozretie, zabaľte ho spolu s banánom do papierového vrecúška alebo novín. Ak však avokádo skoro potrebovať nebudete, nechajte ho dozrieť položené na kuchynskej linke. Takto ho budete mať stále na očiach a nestane sa vám, že ho náhodou necháte prezrieť. Zrelé avokádo by malo byť na dotyk jemne mäkké, avšak nie príliš. Ak chcete dozretie avokáda čo najviac oddialiť, skladujte ho v chladničke.

Spracovanie

Nôž zarežeme do avokáda, až kým nenarazíme na kôstku. Avokádo následne pozdĺžne prerežeme, pričom túto kôstku nožom obkrúžime. Avokádo uchopíme do dvoch rúk a prerezané polovice pootočíme v protismernom pohybe. Avokádo sa nám takto samo rozpolí, pričom nám v jednej jeho časti ostane kôstka. Tú veľmi jednoducho odstránime tak, že do nej zarežeme nôž a vykrútime ju. Najjednoduchšie je vydlabať dužinu zo šupky pomocou lyžice. Môžeme ju vylúpnuť buď v celku alebo aj po častiach. Následne ju môžeme roztlačiť vidličkou, rozmixovať alebo nakrájať na kocky či prúžky. Nakrájať avokádo však môžeme aj priamo v šupke a lyžicou ho tak vydlabať už nakrájané. V prípade, ak sa chystáte zjesť len polovicu avokáda, odložte si na neskôr časť, v ktorej je kôstka a dužinu pokvapkajte šťavou z citrónu či limetky, aby nezhnedla.

Chutné recepty AvokadoVyužitie v kuchyni

Najjednoduchším spôsobom, ako si pochutnať na avokáde, je vyjesť ho lyžičkou priamo zo šupky, alebo si ho natrieť na chlieb namiesto masla. Vždy si ho však určite dochuťte aspoň soľou, prípadne aj čiernym korením a citrónovou šťavou. Avokádo nie je potrebné tepelne upravovať, pretože najlepšie chutí surové a pri varení by navyše stratilo zdraviu prospešné látky. Najznámejším a najobľúbenejším receptom pripraveným z avokáda je guacamole, ktoré môžete jesť ako nátierku alebo dip. Jeho základom je vidličkou roztlačené a osolené avokádo, do ktorého môžete podľa chuti pridať nakrájanú cibuľu, cesnak, čili papričky, paradajky alebo rôzne bylinky či koreniny. Okrem guacamole má však avokádo v kuchyni omnoho širšie využitie, a to dokonca aj pri príprave sladkých dezertov. Pripraviť si z neho môžete napríklad takéto zaujímavé recepty: mrkvovo-avokádový šalát s pomarančovo-citrónovým dressingom, avokádovo-uhorkovú polievku s krevetami alebo avokádovo-kokosovú zmrzlinu.

Vsetko o avokadeVplyv na zdravie

Avokádo má síce vysoký obsah tukov, avšak väčšinu z nich tvoria mononenasýtené tuky, ktoré zdraviu prospievajú a neukladajú sa do tukových zásob. Avokádo je preto vhodné aj pre ľudí, ktorí sa usilujú schudnúť a zdravo žiť. Nenasýtené tuky prispievajú k zníženiu cholesterolu v krvi a výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Avokádo však priaznivo pôsobí nielen na srdce, ale aj mozog a imunitný systém. Je bohaté na rôzne vitamíny a minerály, a to napríklad vitamín C, E, B6, draslík či magnézium. Avokádo je naozaj nezvyčajné ovocie nielen preto, lebo obsahuje veľa (zdravého) tuku, ale aj preto, že má málo sacharidov. Na 100 gramov obsahuje 9 gramov sacharidov, pričom 7 gramov z toho tvorí vláknina, ktorá hrá dôležitú úlohu pri trávení a chudnutí. Avokádo navyše obsahuje aj antioxidanty, ako napríklad luteín, ktorý pomáha udržiavať zdravý zrak a pokožku.

foto: POPSUGAR, modern farmer

You Might Also Like