Jedlo

Vanilkový cheesecake s polevou z čučoriedok

7. septembra 2014

Vanilkovy cheesecake recept
Tento lahodný cheesecake tvoria tri vrstvy – cesto zo sušienok, náplň zo smotanového syra prevoňaného vanilkou a poleva z čerstvých čučoriedok. Dáte si s ním síce trochu viac námahy, ako s nepečeným cheesecakom, no zaručene to bude stáť za to.

Potrebujeme:

  • 200 g sušienok
  • 100 g masla (+ na vymastenie formy)
  • 750 g smotanového syru
  • 250 g kyslej smotany
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 kopcovité PL hladkej múky
  • 5 vajíčok
  • 1 vanilkový struk
  • 200 g čučoriedok
  • 2 PL hnedého cukru
  • 0,5 dl vody
  • 20 g masla
  • mäta na dozdobenie

Postup:

1. V mixéri so sekacím nadstavcom rozdrvíme sušienky.

2. V hrnci si na miernom ohni roztopíme maslo. Do roztopeného masla vysypeme rozmixované sušienky a dobre premiešame.

3. Maslové sušienky vysypeme do tortovej formy (s priemerom 23 cm) potretej maslom a vystelieme nimi jej dno. Sušienky pozatláčame a vytvarujeme okraje vysoké cca 1,5 cm. Následne formu vložíme do chladničky a kým sa cesto chladí, pripravíme si náplň.

4. Do väčšej misy dáme smotanový syr, kyslú smotanu, cukor a múku. Elektrickým šľahačom pri nízkych otáčkach všetko dobre premiešame.

5. Následne po jednom pridávame vajíčka.

5. Vanilkový struk prerežeme pozdĺžne a tupou stranou noža vyškrabeme semiačka. Dáme ich do náplne a všetko ešte raz vymiešame.

6. Tortovú formu vyberieme z chladničky a umiestnime ju na plech na pečenie. Do formy vylejeme náplň a následne dáme piecť do stredu rúry predhriatej na 175 °C. Po 15 minútach teplotu znížime na 150 °C a pečieme ďalších 50 minút, alebo až kým nebude cheesecake pri krajoch pevný a v strede polotuhý.

7. Upečený cheesecake vyberieme z rúry a nožom oddelíme jeho kraje od tortovej formy. Necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho dáme ešte do chladničky.

8. Zatiaľ, čo sa nám cheesecake chladí, pripravíme si polevu. Čučoriedky, cukor a vodu privedieme v hrnci do mierneho varu. Pridáme maslo a varíme približne 5 minút. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom presunieme do chladničky.

9. Cheesecake servírujeme poliaty čučoriedkami a ozdobený mätou.

You Might Also Like