Jedlo

Šaláty v pohári

15. júna 2015

Salaty v sklicku
Vďaka šalátom v zaváraninovom pohári budú vaše obedy zdravé, chutné a lacné bez ohľadu na to, či vás čaká hektický deň v práci alebo pohodový piknik v prírode. Ich najväčšou výhodou je, že si ich môžete pripraviť s predstihom a ľahko ich preniesť kamkoľvek so sebou. V tomto článku nájdete zásady ich prípravy a taktiež aj chutný recept na ľahký cestovinový šalát.

Ak sa chcete aj v práci stravovať zdravo, chutne a lacno, určite si doma vyskúšajte pripraviť šaláty v sklíčku. Ich výhodou je, že ostanú dlhšie čerstvé (aj niekoľko dní) a preto si ich môžete už v nedeľu dopredu predpripraviť takmer na celý týždeň a skladovať ich dobre uzavreté v chladničke. Potom ich už stačí len z chladničky vybrať, pribaliť si ich do tašky, v práci vysypať do misky a premiešať. Tieto šaláty sa prenášajú veľmi dobre – vďaka uzavretému viečku sa nemusíte báť, že sa vám vylejú. Ideálne je však nosiť ich v taške s plochým dnom viečkom nahor, aby sa vám dressing nepremiešal so zvyškom šalátu a nerozmočil ho.

Kľúčom k skvelému šalátu v pohári je totiž správne vrstvenie a premiešanie ingrediencií s dressingom až pri podávaní. Ten ide na dno sklíčka ako prvý, pričom je od potravín, ktoré ľahko nasiaknu, oddelený vrstvou menej savých ingrediencií. Čiže najprv dáme do pohára dressing a následne vrstvu zeleniny, ktorá málo absorbuje vodu a ľahko ju nespučia ostatné ingrediencie (uhorka, paprika, mrkva, cherry paradajky). Pri pridávaní ostatných vrstiev sa riadime pravidlom – čím jemnejšia a ľahšia ingrediencia, tým je v sklíčku viac na vrchu (rôzne druhy šalátu, krehké ovocie ako napr. maliny). Niektorí ľudia pridávajú rýchlo kaziace sa a jemné potraviny (mäso, vajíčka, avokádo) na vrch predpripraveného šalátu až v deň, keď ho budú jesť. Príprava týchto šalátov sa veľmi odvíja od čerstvosti/zrelosti potravín a plánovanej doby skladovania šalátu v chladničke, preto si sami zhodnoťte, čo bude najviac vyhovovať vám vo vašej konkrétnej situácii.

Pohár naplňte šalátom čo najtesnejšie, no dávajte pri tom pozor na to, aby ste ho nespučili. Ak bude totiž v sklíčku voľný priestor, jednotlivé vrstvy neostanú na svojom mieste a ľahko sa premiešajú. Na prípravu šalátov v pohári môžete použiť ingrediencie podľa vašich predstáv (zeleninu, strukoviny, mäso, syry, cestoviny, ovocie, oriešky, semienka…) a najmä v pomere, ktorý vyhovuje vám. Veď to určite poznáte – v reštaurácii si objednáte šalát, po ktorom hneď vyhladnete, pretože v ňom bolo pár malých kúskov mäsa… Vďaka týmto šalátom v sklíčku budú vaše obedy sýte, zdravé, chutné a lacné bez ohľadu na to, či vás čaká hektický deň v práci alebo pohodový piknik v prírode.

Salaty v sklicku


Ľahký cestovinový šalát


Potrebujeme:

  • 2 PL balsamicového dressingu (pripravíme si ho tak, že zmiešame balsamico a olivový olej v pomere 1:3 + ochutíme štipkou soli a čierneho korenia)
  • cherry paradajky
  • mozzarella
  • cestoviny
  • baby špenát

Postup:

1. Cestoviny uvaríme podľa návodu a necháme ich vychladnúť.

2. Na dno sklíčka dáme balsamicový dressing. Následne pridáme ďalšie vrstvy ingrediencií – najprv celé cherry paradajky, kúsky mozzarelly, uvarené cestoviny a baby špenát (nebojte sa ho do sklíčka trochu natlačiť).

3. Pohár dobre uzavrieme a odložíme do chladničky.

foto: MyFitnessPal, A Beautiful Mess

You Might Also Like