Jedlo

Roasted butternut squash soup

10. novembra 2015

Roasted butternut squash soup recipe_01

Autumn has so many different colors, flavours and smells… Try this roasted butternut squash soup and I guarantee you, that it will become one of your very favourite autumn recipes!

Is there a better way to stay warm and exited about autumn than by making delicious pumpkin soup? In this blog post you can find my favourite pumpkin soup recipe that is inspired by these two great recipes – Jaroslav Žídek (only in Slovak) & Food Wishes.

This recipe is really simple and easy to do, but be prepared to wait about an hour for your pumpkin to be roasted… If you want to, you can use chicken stock cube or water instead of broth (I promise I won’t tell anyone :) ) In this recipe I used thyme, becasuse I had it fresh from garden, but next time I will certainly try to make the soup with sage butter (as in recipe by Food Wishes). For smoother consistency you can strain the soup, but this choice is up to you.

Ingredients:

  • 1 butternut squash
  • salt
  • freshly ground black pepper
  • 40 g unsalted butter
  • a few sprigs of thyme
  • 1 small onion
  • 1 tbsp honey
  • 1,2 l chicken broth (or vegetable stock)
  • 2,5 dl cream
  • freshly ground nutmeg
  • pumpkin seeds + pumpkin oil to serve

Method:

  1. Split the squash in half, scrape out the seeds and place it in the roasting pan (cut side up). Add salt, pepper, butter (20 g) and thyme sprigs. Bake for about an hour at 205 °C or until it is soft enough to scoop.
  2. Let the squash cool down a little and than scoop out the flesh with a spoon.
  3. Melt the butter (20 g) in the kettle and roast the onion. Add squash, honey and broth. Bring it to a boil, reduce the heat to low and simmer for about 20 minutes.
  4. Take the soup from the heat, add the cream and blend it with immersion blender until smooth. Add salt, pepper and freshly ground nutmeg. For thinner consistency add more broth or water.
  5. Serve with roasted pumpkin seeds and pumpkin oil.

Roasted butternut squash soup recipe_02


Krémová polievka z pečenej tekvice


Jeseň má množstvo farieb, chutí a vôní… Vyskúšajte túto krémovú polievku z pečenej tekvice, ktorá sa stane zaručene vašim novým obľúbeným jesenným receptom!

Čo vás lepšie naladí na jesenné dni než horúca tekvicová polievka? V tomto príspevku nájdete recept na krémovú polievku pripravenú z pečenej tekvice, ktorú si určite zamilujete! Pri jej príprave som sa inšpirovala receptom šéfkuchára Jaroslava Žídeka a video receptom uverejneným na Youtube kanáli Food Wishes (v angličtine).

Tento recept je veľmi jednoduchý a nenáročný, no treba rátať s tým, že si na upečenie tekvice takú hodinku počkáte… Ak doma nemáte predpripravený kurací vývar a nechce sa vám ho variť špeciálne kvôli tomuto receptu, môžete namiesto neho použiť aj bujón alebo čistú vodu (ja to na vás neprezradím :) ) Pri príprave tohto receptu som tentoraz použila tymián, ktorý som mala po ruke, no nabudúce určite vyskúšam aj šalviové maslo (podľa receptu Food Wishes). Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hotovú polievku na záver ešte prepasírovať cez jemné sitko, no nie je to vyslovene nutné…

Potrebujeme:

  • 1 muškátová tekvica
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 40 g masla
  • pár vetvičiek tymiánu
  • 1 malá cibuľa
  • 1 PL medu
  • 1,2 l kuracieho vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • 2,5 dl smotany na šľahanie
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • tekvicové semienka + tekvicový olej na servírovanie

Postup:

  1. Tekvicu pozdĺžne rozkrojíme, vydlabeme z nej jadierka a dáme do pekáča (šupkou nadol). Následne ju osolíme, okoreníme, poukladáme na ňu plátky masla (20 g) a vetvičky tymiánu. Tekvicu pečieme cca hodinu na 205 °C, alebo až kým nie je dostatočne mäkká na vydlabanie (otestujeme to zapichnutím noža).
  2. Po upečení necháme tekvicu trochu vychladnúť a následne ju vydlabeme lyžicou.
  3. V hrnci rozpustíme maslo (20 g) a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Následne pridáme tekvicu, med a vývar. Polievku privedieme do varu, znížime teplotu na minimum a necháme jemne vrieť 20 min.
  4. Polievku odstavíme zo sporáka, pridáme do nej smotanu a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podľa potreby ju ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Ak uprednostňujete redšiu konzistenciu, do polievky môžete pridať viac vývaru alebo čistú vodu.
  5. Polievku podávame s nasucho opraženými tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.

You Might Also Like