Jedlo

Päť krokov k dobrej káve

15. júla 2014

Pat krokov k dobrej kave
Aj vy patríte k ľuďom, ktorí si ráno len narýchlo zalejú instantnú kávu či turka a hneď utekajú do práce? Alebo si radi po obede pochutnáte na kávovom drinku s množstvom cukru, mlieka, sirupov a rôznych príchutí? Samozrejme, aj pri kávičkovaní platí staré známe pravidlo „proti gustu žiaden dišputát“… Avšak ruku na srdce, viete vôbec, ako chutí dobrá, kvalitná a poctivá káva? V tomto článku sa dozviete čo-to nielen o správnej príprave espressa, ale aj o tom, ako si uvariť výbornú kávičku v domácich podmienkach bez drahých profesionálnych prístrojov.

1. Nájdite si dobrú kaviareň, v ktorej vedia, ako by malo espresso vyzerať a chutiť. Espresso je malá šálka kávy naplnená do jej polovice, čo je približne 25 – 35 ml. Správne sa espresso pripravuje zo 7 – 10 g čerstvo namletej kávy, pričom teplota vody je približne 90°C. Na povrchu má mať espresso tzv. cremu – jemnú krémovú „penu“ zlatistej až orieškovo hnedej farby. A aká by mala byť jeho chuť? Lahodná, vyrovnaná a v žiadnom prípade nie horká.

2. Priplaťte si za kvalitné kávové zrná. Menej kvalitné kávy obsahujú popri káve arabica aj značný podiel lacnejšej kávy robusta, ktorá je menej kvalitná, jemná a má dvojnásobný obsah kofeínu než arabica. Kávové zrná by ste mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Chráňte ich pred svetlom, teplom a vlhkom. Kávu nikdy neskladujte v chladničke alebo v mrazničke, kde napáchne a zvlhne.

3. Namlieť by ste si mali len také množstvo, ktoré okamžite spotrebujete, pretože pomletá káva si udrží arómu len po dobu 15 minút. Nekupujte si teda mletú a už vôbec nie instantnú kávu, ktorá je výrazne ochudobnená nielen o arómu, ale i chuť a v neposlednom rade pri nej netušíme, z čoho presne bola vyrobená… Tiež vždy dbajte na správne pomletie kávy – rôzne spôsoby prípravy si vyžadujú rôznu hrúbku pomletia.

4. Pri príprave kávy je veľmi dôležitá nielen teplota vody a jej množstvo, ale aj jej správny výber. Mala by byť maximálne čistá a bez akejkoľvek pachute, čo by mohlo ovplyvniť výslednú kvalitu, chuť a vôňu kávy. Výber vody je však dôležitý nielen pri príprave kávy, ale aj pri jej konzumácii. Nepite ochutené a sladené nápoje, úplne postačí obyčajná čistá voda, keďže jej úlohou je predovšetkým neutralizácia chuťových pohárikov pred samotným pitím kávy.

5. Nemusíte investovať do drahých presso strojov na to, aby ste si mohli aj doma dopriať lahodnú kávu. Medzi prípravou kvalitného espressa a zaliatím instantnej kávy je ešte široká škála možností. Spomeňme napríklad moka konvičku, french press, prekvapkávač či aeropress. Spôsobov, ako si pripraviť lahodnú kávu, je viacero, no v každom prípade musíte rátať s tým, že vás to bude stáť o čosi viac peňazí, času a námahy, ako príprava instantnej kávy či turka. Výsledok však nepochybne stojí za to.

You Might Also Like