Jedlo

Panna cotta s jahodovým pyré

23. júna 2015

Panna cotta s jahodovym pyre recept
Tento dezert má úžasnú smotanovo-vanilkovú chuť a hustú „pudingovú“ konzistenciu. Jahodové pyré pripravené z čerstvých jahôd dodáva panna cotte sviežosť a vytvára kombináciu, ktorej ťažko odolať…

Potrebujeme:

  • 60 ml studeného plnotučného mlieka
  • 2,5 ČL želatíny v prášku
  • 360 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 300 g jahôd
  • 1 ČL šťavy z citrónu
  • 3 ČL práškového cukru (alebo podľa chuti)

Postup:

1. Studené mlieko vylejeme do misky, prisypeme želatínu a necháme 10 minút napučať.

2. V hrnci zmiešame smotanu, mlieko, cukor a semienka z vanilkového struku (prípadne môžete pridať aj vyškrabaný struk, ak ho ďalej neplánujete využiť). Tip: Ako s vanilkovým strukom pracovať a ako ho po vyškrabaní ďalej zužitkovať na prípravu vanilkového cukru či extraktu, nájdete v tomto článku.

3. Smotanu s mliekom privedieme na miernom ohni do bodu tesne pred varom. Následne odstavíme zo sporáka, pridáme želatínu a dobre rozmiešame, až kým sa nerozpustí.

4. Panna cottu nalejeme do pohárov a dáme stuhnúť na 4 hodiny do chladničky. Šikmú plochu som v panna cotte vytvorila tak, že som poháre vložila pod uhlom do formy na muffiny. Ak plech na muffiny nemáte, poháre len z jednej strany podoprite nejakým predmetom.

5. Kým sa nám panna cotta chladí a tuhne, pripravíme si jahodové pyré. Jahody spolu s citrónovou šťavou a cukrom dobre rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko (ak vám zrniečka neprekážajú, tento krok môžete preskočiť). Jahodové pyré dáme do chladničky.

6. Panna cottu servírujeme poliatu jahodovým pyré.

Panna cotta s jahodovym pyre recept

You Might Also Like