Jedlo

Jahodovo-ríbezľová zmrzlina

25. júla 2014

Jahodovo-ribezlova zmrzlina recept
Nazbierali sme si v záhradke posledné ríbezle sezóny a pripravili sme si z nich túto lahodnú a krémovú zmrzlinu. Keďže ich už bolo máličko, doplnili sme ich mrazenými jahodami.

Potrebujeme:

  • 100 g ríbezlí
  • 200 g jahôd (my sme použili mrazené, ale pokojne môžete použiť aj čerstvé)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtka
  • 200 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 200 ml plnotučného mlieka

Postup:

1. V hrnci povaríme ríbezle, rozmrazené jahody a polovicu cukru, až kým nám ovocie nezmäkne.

2. Ovocie necháme trochu vychladnúť a následne ho dobre prepasírujeme cez sitko – budeme potrebovať len šťavu.

3. Vyšľaháme si žĺtka (oteplené na izbovú teplotu) spolu so zvyškom cukru, až kým nám nezblednú a nezhustnú.

4. Do žĺtok pridáme ešte teplú šťavu z ovocia a dobre zamiešame. Šťava by nemala byť horúca, aby sa žĺtka nezrazili, ale mala by byť dostatočne teplá na to, aby sa nám rozpustil cukor. Ak sa bojíme, že sa nám cukor nerozpustí, môžeme použiť aj práškový.

5. Do zmesi pridáme mlieko a vyšľahanú šľahačku. Všetko spolu dobre premiešame.

6. Zmes dáme schladiť do chladničky a následne potom zamraziť do zmrzlinovača podľa inštrukcií výrobcu. My sme si museli dať najprv nádobu na zmrzlinu do mrazničky na 24 hodín, samotné mrazenie trvalo 35 minút.

7. Zmrzlinu vyberieme zo zmrzlinovača a môžeme rovno podávať, prípadne ju dať ešte stuhnúť do mrazničky.

You Might Also Like