Jedlo

Recept | Hrušky vo víne

1. decembra 2014

Recept_Hrusky vo vine
Ohúrte návštevu voňavými hruškami vo víne! Tento dezert pôsobí ako z luxusnej reštaurácie, avšak jeho príprava je v skutočnosti veľmi jednoduchá. Skvele chutí teplý i vychladený s mascarpone či vanilkovou zmrzlinou.

Potrebujeme:

  • 5 hrušiek
  • 220 g kryštálového cukru
  • 1 celá škorica
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 1 vanilkový struk
  • 1 fľaša suchého červeného vína
  • šťava z 1 pomaranča
  • 125 g mascarpone
  • 1 PL polotučného mlieka
  • 25 g práškového cukru
  • kúsok tymiánu na dozdobenie

Postup:

1. Hrušky umyjeme a ošúpeme, pričom ich ponecháme vcelku aj so stopkou.

2. Do hrnca dáme cukor, škoricu a tymián. Pridáme vyškrabané semiačka z vanilky aj spolu s rozštvrteným strukom. Viac o tom, ako pracovať s vanilkovým strukom, nájdete tu.

3. Do hrnca prilejeme víno a vytlačíme šťavu z pomaranča. Všetky ingrediencie premiešame a privedieme do varu.

4. Do vriaceho vína vložíme hrušky. Oheň stíšime a víno necháme jemne vrieť. Hrušky by mali byť vo víne úplne ponorené, ak to tak nie je, počas varenia ich párkrát otočíme. Varíme so zavretou pokrývkou cca 20-30 minút, alebo až kým nie sú mäkké. Doba varenia sa odvíja od veľkosti a zrelosti hrušiek. Otestovať ich môžeme zapichnutím špáradla – hrušky by mali byť mäkké aj vo vnútri, no nemali by sa rozpadať.

5. Keď sú hrušky uvarené, vyberieme ich do misy. Víno scedíme a zredukujeme na prudšom plameni asi na polovicu objemu. Vínový sirup necháme ochladiť na izbovú teplotu, následne doň vložíme uvarené hrušky a necháme vychladnúť v chladničke.

7. Mascarpone vymiešame spolu s práškovým cukrom a mliekom a dáme do chladničky.

8. Pred podávaním hrušky rozpolíme a odstránime jadrovník. Naplníme ich krémom, polejeme sirupom a dozdobíme kúskom tymiánu.

You Might Also Like

  • Recept na párty jedlo | Hruškové jednohubky s prosciuttom 10. septembra 2016 at 21:49

    […] Tip: Ak máte chuť radšej na sladké, vyskúšate tento recept na voňavé a lahodné hrušky vo víne. […]