Jedlo

Domáci jogurt

18. augusta 2014

Domaci jogurt
Pripraviť si domáci jogurt nie je žiadna veda. Potrebné sú na to iba dve ingrediencie – mlieko a malé množstvo jogurtu. Pri dodržaní niektorých základných pravidiel to určite hravo zvládnete – dokonca aj bez jogurtovača.

Potrebujeme:

  • 1 l mlieka (my sme použili plnotučné)
  • 5 ČL bieleho jogurtu so živými kultúrami

Postup:

1. Jogurt vyberieme z chladničky a necháme ho otepliť na izbovú teplotu.

2. Na miernom ohni v hrnci pomaly zohrievame mlieko až do bodu tesne pred varom – keď sa začne na jeho povrchu tvoriť pena. Neustále miešame a dávame pozor, aby nám mlieko neprihorelo.

3. Mlieko odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť na cca 40 °C. Občas ho premiešame, aby sa nám na mlieku nevytvorila šupka. Ak chceme tento proces urýchliť, hrniec môžeme dať do umývadla napusteného studenou vodou.

4. Keď máme mlieko dostatočne vychladené, odoberieme si z neho malé množstvo do misky. V odobratom mlieku dobre rozmiešame jogurt a vylejeme ho späť do hrnca. Dobre premiešame.

5. Jogurt naberieme do sklíčok a uzavrieme ich.

6. Sklíčka vložíme do jogurtovača na dobu stanovenú výrobcom (nám trvala výroba jogurtu 10 hodín).

7. Pred podávaním dáme jogurt ešte na deň do chladničky, aby dozrel a stuhol.

8. Biely jogurt si môžeme ochutiť ľubovoľným spôsobom (urobiť tak však môžeme až po jeho výrobe). Nám zachutil s vlašskými orechmi a medom.

Náhrady jogurtovača:

  • prenosná chladnička (do ktorej vložíme nádoby s horúcou vodou)
  • termoska
  • pomalý hrniec
  • slnečný parapet
  • radiátor (nádobu s jogurtom zabalíme do uterákov a položíme na radiátor)
  • rúra (predhriata na 45 °C a následne vypnutá)
  • vyhrievacia deka/vankúš (nádobu s jogurtom prikryjeme vyhrievacou dekou/vankúšom a zabalíme do periny, uterákov alebo deky)

Pár užitočných rád:

  • Použiť môžeme hociktorý typ mlieka. Platí však, že čím viac tuku mlieko obsahuje, tým bude jogurt hustejší a pevnejší.
  • Ak dáme jogurt do príliš horúceho mlieka, zabijeme tým mliečne baktérie a nevznikne nám jogurt. Naopak, ak má mlieko príliš nízku teplotu, nebudú sa v ňom baktérie množiť.
  • Novú várku jogurtu si môžeme vyrobiť z predošlej. Postupne však bude výsledný jogurt rednúť. Keď sa vám bude zdať príliš riedky, použite opäť kupovaný jogurt.
  • Pri výrobe jogurtu dbáme vo zvýšenej miere na čistotu. Ak by sa nám do jogurtu dostali iné baktérie než mliečne, mohol by sa pokaziť.

You Might Also Like