Jedlo

Čokoládový puding s amarettom

26. januára 2015

Cokoladovy puding s amarettom recept
Tento neuveriteľne lahodný a krémový puding môžem s čistým svedomím označiť za najlepší (a najluxusnejší), aký som kedy jedla. Zásluhu na tom majú tri kľúčové ingrediencie: kvalitná čokoláda, pravá vanilka a likér amaretto.

Mnoho ľudí si doma vyrába pudingy z prášku napriek tomu, že výroba poctivého domáceho pudingu nie je o nič zdĺhavejšia či komplikovanejšia, než toho z polotovaru. A rozdiel v chuti je obrovský! Tento čokoládový puding s amarettom je síce pre použitie vanilkového struku trochu zložitejší a drahší na prípravu, no výsledok naozaj stojí za to.

Autorom tohto úžasného receptu je taliansky kuchár Gennaro Contaldo. Jeho video recept spolu s komentárom v angličtine (so šarmantným talianskym prízvukom) si môžete pozrieť tu. V originálnom recepte sú na dozdobenie pudingu použité amarettové sušienky, ktoré však u nás nie je najjednoduchšie zohnať, preto som ich nahradila opraženými mandľami. Variácia s mandľami mi dokonca zachutila ešte viac, pretože je menej sladká a chuťovo zaujímavejšia – mandle dodajú pudingu nový rozmer, zatiaľ čo sušienky len zvýraznia chuť amaretta.

Potrebujeme:

  • 100 g tmavej čokolády so 70% obsahom kakaa
  • 1 vanilkový struk
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL hladkej múky
  • 50 ml amaretta
  • 50 g masla
  • lúpané mandle na dozdobenie

Postup:

1. Čokoládu si nakrájame na menšie kúsky a odložíme si ju bokom.

2. Do hrnca dáme mlieko a na miernom ohni ho trochu zohrejeme. Následne v ňom rozmiešame cukor a potom múku. Dávame si pozor na to, aby sme múku nedali do príliš horúceho mlieka, inak by sa nám mohli vytvoriť hrudky.

3. Mlieko ďalej zohrievame a neustále miešame. Pridáme amaretto, semienka z vyškrabaného vanilkového struku, maslo a všetko premiešame. Ak neplánujete vyškrabaný struk použiť napríklad na výrobu vanilkového cukru či extraktu, pridajte ho do mlieka pre zvýraznenie vanilkovej chute pudingu. Viac o tom, ako pracovať s vanilkovým strukom a ako ho čo najlepšie zužitkovať, si môžete prečítať v tomto článku.

4. Nakoniec pridáme do mlieka nakrájanú čokoládu – najprv polovicu a keď sa nám rozpustí, pridáme druhú časť. Intenzitu ohňa trochu zvýšime a puding odstavíme v momente, keď začne pri krajoch bublať.

5. Puding naberieme do misiek a dozdobíme ho nakrájanými mandľami, ktoré sme nasucho do zlatista opražili na panvici.

You Might Also Like