Táto lahodná čokoládová zmrzlina si vás podmaní skutočne intenzívnou čokoládovou chuťou a dokonalou krémovou konzistenciou.
Potrebujeme:
- 60 g horkej čokolády
- 4 žĺtka
- 100 g kryštálového cukru
- 240 ml plnotučného mlieka
- 240 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
- 35 g nesladeného kakaového prášku
Postup:
1. Žĺtka si oddelíme od bielok a necháme ich otepliť na izbovú teplotu.
2. Čokoládu si nakrájame na malé kúsky. Jednotlivé kúsky čokolády by mali mať približne rovnakú veľkosť, aby sa roztápali rovnomerne. Čokoládu dáme do misky a pomaly ju roztápame v mikrovlnnej rúre v 15 sekundových intervaloch. Zakaždým ju dobre premiešame. Keď je čokoláda takmer úplne roztopená, už ju len miešame, kým nie je dokonale krémová.
3. Žĺtka vyšľaháme s cukrom na svetlú, hustú, krémovú hmotu.
4. V hrnci zmiešame preosiaty kakaový prášok, mlieko a smotanu. Metličkou rozšľaháme vzniknuté hrudky. Zmes privedieme za stáleho miešania na miernom ohni do jemného varu, následne hneď odstavíme.
5. Kakaovú zmes prilievame v malých množstvách do vajíčok s cukrom. Robíme to pomaly, opatrne a celý čas miešame, aby sa nám vajíčka neuvarili.
6. Pridáme roztopenú čokoládu.
7. Celú zmes ešte raz povaríme na slabšom ohni, celý čas miešame. Zmes je hotová, keď zhustne a pokryje zadnú časť drevenej varechy. Dávame si ale veľký pozor, aby nám nevrela, inak sa zrazí.
8. Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu a následne ju dáme do chladničky na minimálne 4 hodiny.
9. Vychladenú zmes dáme do zmrzlinovača a zmrazíme podľa inštrukcií konkrétneho výrobcu. My sme dali nádobu na zmrzlinu na 24 hodín do mrazničky a samotné mrazenie zmrzliny nám trvalo 40 minút.
10. Zmrzlinu vyberieme zo zmrzlinovača a môžeme rovno podávať. Ak uprednostňujete viac zmrazenú, tuhšiu konzistenciu, zmrzlinu dajte ešte na nejaký čas (podľa chute) do mrazničky.