Jedlo

Čokoládová zmrzlina

27. júna 2014

Cokoladova zmrzlina recept

Táto lahodná čokoládová zmrzlina si vás podmaní skutočne intenzívnou čokoládovou chuťou a dokonalou krémovou konzistenciou.

Potrebujeme:

  • 60 g horkej čokolády
  • 4 žĺtka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 240 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 35 g nesladeného kakaového prášku

Postup:

1. Žĺtka si oddelíme od bielok a necháme ich otepliť na izbovú teplotu.

2. Čokoládu si nakrájame na malé kúsky. Jednotlivé kúsky čokolády by mali mať približne rovnakú veľkosť, aby sa roztápali rovnomerne. Čokoládu dáme do misky a pomaly ju roztápame v mikrovlnnej rúre v 15 sekundových intervaloch. Zakaždým ju dobre premiešame. Keď je čokoláda takmer úplne roztopená, už ju len miešame, kým nie je dokonale krémová.

3. Žĺtka vyšľaháme s cukrom na svetlú, hustú, krémovú hmotu.

4. V hrnci zmiešame preosiaty kakaový prášok, mlieko a smotanu. Metličkou rozšľaháme vzniknuté hrudky. Zmes privedieme za stáleho miešania na miernom ohni do jemného varu, následne hneď odstavíme.

5. Kakaovú zmes prilievame v malých množstvách do vajíčok s cukrom. Robíme to pomaly, opatrne a celý čas miešame, aby sa nám vajíčka neuvarili.

6. Pridáme roztopenú čokoládu.

7. Celú zmes ešte raz povaríme na slabšom ohni, celý čas miešame. Zmes je hotová, keď zhustne a pokryje zadnú časť drevenej varechy. Dávame si ale veľký pozor, aby nám nevrela, inak sa zrazí.

8. Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu a následne ju dáme do chladničky na minimálne 4 hodiny.

9. Vychladenú zmes dáme do zmrzlinovača a zmrazíme podľa inštrukcií konkrétneho výrobcu. My sme dali nádobu na zmrzlinu na 24 hodín do mrazničky a samotné mrazenie zmrzliny nám trvalo 40 minút.

10. Zmrzlinu vyberieme zo zmrzlinovača a môžeme rovno podávať. Ak uprednostňujete viac zmrazenú, tuhšiu konzistenciu, zmrzlinu dajte ešte na nejaký čas (podľa chute) do mrazničky.

You Might Also Like