Jedlo

Chutné recepty: Avokádo

5. mája 2015

Chutné recepty Avokado
Avokádo si väčšina ľudí spája najmä s prípravou šalátov alebo obľúbeného guacamole. Toto lahodné a krémové ovocie má však v kuchyni omnoho širšie využitie. Inšpirujte sa originálnymi receptami v tomto článku!


Avokádovo-kokosová zmrzlina


Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda (450 g)
  • 400 g kokosového mlieka
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 100 g cukru
  • 1/2-1 ČL rumu
  • štipka soli
  • limetková šťava (1 stlačenie)

Postup:

1. Avokáda rozpolíme a odstránime kôstku. Ich dužinu vydlabeme lyžicou a dáme do mixéra.

2. Pridáme kokosové mlieko, smotanu, cukor, rum, soľ a limetkovú šťavu. Všetko dobre rozmixujeme a dáme do chladničky.

3. Keď je zmes vychladená, dáme ju do zmrzlinovača, pričom sa riadime inštrukciami výrobcu.


Avokádovo-uhorková polievka s krevetami


Potrebujeme:

  • 1 šalátová uhorka (ošúpaná a nakrájaná na cca 0,5 cm kocky)
  • 2 avokáda (odkôstkované a ošúpané)
  • 125 g nízkotučného bieleho jogurtu
  • 3 PL čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy
  • 1 malá jalapeno čili paprička (nakrájaná nadrobno)
  • 35 g jarnej cibuľky (nakrájanej)
  • 2 PL čerstvého koriandra (nakrájaného)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 ČL olivového oleja
  • 12 stredne veľkých kreviet (olúpaných a zbavených črievka)

Postup:

1. V mixéri skombinujeme polovicu uhorky, 1 avokádo, jogurt, limetkovú šťavu, čili, jarnú cibuľku, 1 PL koriandra, 240 ml studenej vody, 1 1/2 ČL soli a 1/4 ČL čierneho korenia. Všetko dobre rozmixujeme a prelejeme do veľkej misy.

2. Zvyšné avokádo nakrájame na cca 0,5 cm kocky a spolu so zvyšnou uhorkou ho zamiešame do polievky. Podľa potreby polievku zriedime studenou vodou, dochutíme soľou a korením a dáme na hodinu do chladničky.

3. Na panvici rozpálime na miernom ohni olej. Krevety na ňom rýchlo opečieme – z každej strany cca 1 minútu.

4. Polievku naberieme do misiek, ozdobíme krevetami a zvyšným koriandrom.


Mrkvovo-avokádový šalát s pomarančovo-citrónovým dressingom


Potrebujeme:

  • 500 g mrkvy
  • 2 ČL celej rasce
  • 1-2 malé sušené čili papričky
  • morská soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 ošúpané strúčiky cesnaku
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu (použijeme len lístky)
  • extra panenský olivový olej
  • ocot z červeného alebo bieleho vína
  • 1 pomaranč (nakrájaný na polovicu)
  • 1 citrón (nakrájaný na polovicu)
  • 3 zrelé avokáda
  • ocot z červeného vína
  • 4 krajce bieleho chleba hrubé 1 cm
  • 2 hrste rôznych druhov šalátu (umyté a vysušené)
  • 2 vaničky žeruchy
  • 150 ml odtučneného bieleho jogurtu
  • 4 PL rôznych druhov pražených semiačok

Postup:

1. Mrkvy predvaríme v osolenej vode po dobu cca 10 minút (až kým nie sú takmer uvarené).

2. Medzitým v mažiari rozdrtíme rascu, čili, soľ a korenie. Pridáme cesnak a tymián a všetko dobre podrvíme, až kým nám nevznikne pasta. Následne prilejeme olivový olej v takom množstve, aby pokryl pastu a pridáme väčší glg octu. Všetko premiešame.

3. Mrkvy scedíme a umiestnime na plech. Ešte horúce ich ochutíme pripravenou zmesou korenia.

4. Na plech pridáme rozpolený pomaranč a citrón (prekrojenou stranou nadol). Plech umiestnime do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 25-30 minút (alebo do zlatista).

5. Kým sú mrkvy v rúre, pripravíme si avokáda. Rozpolíme ich, odstránime kôstku, ošúpeme, pozdĺžne nakrájame na prúžky a umiestnime do veľkej misy. K avokádu pridáme upečené mrkvy.

6. Pomocou klieští opatrne vytlačíme z pečeného pomaranča a citróna šťavu. Pridáme rovnaké množstvo olivového oleja a malý glg octu z červeného vína. Dressing zamiešame a vylejeme do mrkvy s avokádom. Všetko premiešame a podľa potreby dochutíme.

7. Chlieb opečieme na panvici a následne potrháme na menšie kúsky. Krutóny primiešame k mrkve a avokádu.

8. Pridáme šalát, žeruchu a všetko premiešame.

9. Šalát servírujeme s bielym jogurtom a praženými semiačkami, pričom ho ešte pokvapkáme olivovým olejom .

You Might Also Like