Jedlo

Ako ušetriť – vanilka

17. októbra 2014

Ako usetrit - vanilka
Vanilka v rôznych jej podobách (či napodobeninách) určite nechýba v kuchyni žiadnej vášnivej cukrárky či cukrára. Veľmi obľúbený je v našich končinách vanilínový cukor či aróma pre ich nízku cenu, avšak v kvalite sa s vanilkovým strukom nedajú ani zďaleka porovnať. Koláčom, krémom či zmrzline dodá pravá vanilka neodolateľnú vôňu a lahodnú chuť.

Používať pri pečení pravý vanilkový struk však nie je vôbec lacná záležitosť – vanilka je totiž po šafrane druhým najdrahším korením na svete. Keď sa už teda rozhodneme plesnúť po vrecku a dopriať si toto vzácne korenie, chceme, aby sme ho zužitkovali čo najefektívnejšie.

Spracovanie vanilkového struku

Efektívne využitie vanilkového struku sa začína pri jeho spracovaní. Ak s jeho vyškrabávaním nemáte skúsenosti, môže sa stať, že skončite s drahocenným vanilkovým kaviárom rozotreným po pracovnej doske a vašich prstoch. Ako teda na to? Vanilkový struk si položíme na dosku na krájanie a jednou rukou si ho prichytíme na jeho zahnutom konci. Malým ostrým nožom ho pozdĺžne prerežeme, pričom začneme rezať čo najbližšie pri zahnutom konci. Tupou stranou noža vyškrabeme z oboch polovíc dreň – ostrá hrana by zo struku mohla uvoľniť príliš veľa vlákien. Vanilkové semienka použijeme do receptu, avšak čo s vyškrabaným strukom, ktorý je taktiež plný chute a vône?

Vanilkový cukor

Jednou z možností je vyrobiť si domáci vanilkový cukor. Jeho výhodou je to, že si ho môžete pripraviť z ľubovoľného typu cukru. Cukor bude navyše aromatizovaný prírodnou vanilkou a nie jej napodobeninami ako pri vanilínovom cukre. Stačí vložiť vyškrabaný struk do nádobky s cukrom, dobre ju uzavrieť a nechať niekoľko týždňov prevoňať. Domáci vanilkový cukor sa vám bude hodiť pri pečení, príprave nápojov alebo si ho môžete vychutnať spolu s kyslejším ovocím v bielom jogurte.

Vanilkový extrakt

Bežne v potravinách kúpime len vanilkové arómy, ktoré s úžasnou vôňou a chuťou vanilky veľa spoločného nemajú. Dobrou správou je, že kvalitný extrakt z pravej vanilky si ľahko zvládnete vyrobiť aj sami doma. Stačí postupne pridávať vyškrabané vanilkové struky do vodky, rumu, bourbonu či brandy a nechať vylúhovať niekoľko mesiacov. Ak ste nedočkaví, môžete celý proces zrýchliť tak, že do alkoholu pridáte aj nevyškrabané struky so semienkami.

Vanilkový prášok

Vyškrabané vanilkové struky môžeme nechať vysušiť a následne ich pomlieť v mlynčeku na korenie alebo na kávu. Vanilkový prášok môžeme využiť pri pečení alebo si napríklad vyrobiť vanilkovú kávu.

Vyvarenie struku

V receptoch, v ktorých je potrebné variť tekutinu (mlieko, smotanu), môžeme namiesto vanilkových semiačok povariť aj vyškrabaný struk. Takto si môžeme pripraviť lahodnú zmrzlinu, mliečnu ryžu či puding. Dobre umytý struk môžeme opätovne vyvariť, umiestniť ho do nádobky s cukrom alebo vysušiť a pomlieť na prášok.

foto: Karolina Lubryczynska

You Might Also Like

  • Hrušky vo víne 10. septembra 2016 at 22:11

    […] 2. Do hrnca dáme cukor, škoricu a tymián. Pridáme vyškrabané semiačka z vanilky aj spolu s rozštvrteným strukom. Viac o tom, ako pracovať s vanilkovým strukom, nájdete tu. […]

  • Panna cotta s jahodovým pyré 4. októbra 2016 at 19:46

    […] 2. V hrnci zmiešame smotanu, mlieko, cukor a semienka z vanilkového struku (prípadne môžete pridať aj vyškrabaný struk, ak ho ďalej neplánujete využiť). Tip: Ako s vanilkovým strukom pracovať a ako ho po vyškrabaní ďalej zužitkovať na prípravu vanilkového cukru či extraktu, nájdete v tomto článku. […]

  • Čokoládový puding s amarettom 4. októbra 2016 at 20:00

    […] 3. Mlieko ďalej zohrievame a neustále miešame. Pridáme amaretto, semienka z vyškrabaného vanilkového struku, maslo a všetko premiešame. Ak neplánujete vyškrabaný struk použiť napríklad na výrobu vanilkového cukru či extraktu, pridajte ho do mlieka pre zvýraznenie vanilkovej chute pudingu. Viac o tom, ako pracovať s vanilkovým strukom a ako ho čo najlepšie zužitkovať, si môžete prečítať v tomto článku. […]

  • Recept | Hrušky vo víne 4. októbra 2016 at 20:01

    […] 2. Do hrnca dáme cukor, škoricu a tymián. Pridáme vyškrabané semiačka z vanilky aj spolu s rozštvrteným strukom. Viac o tom, ako pracovať s vanilkovým strukom, nájdete tu. […]