Jedlo

Ako chutí Bratislava (2. časť)

12. augusta 2015

Ako chuti Bratislava
1001 Restaurant, Richtársky dvor a Parcafe – tieto tri reštaurácie sú veľmi rozdielne, no jedna vec ich všetky spája. Skvelé jedlo :) Ak sa o týchto reštauráciách chcete dozvedieť viac, prečítajte si druhé pokračovanie série Ako chutí Bratislava.


Richtársky dvor


Richtársky dvor je síce pre mnohých Bratislavčanov tak trochu „od ruky“ (nachádza sa v mestskej časti Čunovo), avšak jednoznačne tu stojí za to merať cestu. V lete sa určite usaďte vonku do altánku, pri ktorom sa nachádza malé záhradné jazierko.

Predjedlo: Grilované miniklobásky

Ako predjedlo sme chceli pôvodne ochutnať oškvarkovú nátierku, avšak dostali sme ju v rámci amuse-bouche, preto sme sa rozhodli pre domáce grilované miniklobásky. Klobásky (rovnako ako aj nátierka) boli výborné, aj keď chlebík, ktorý bol k nim podávaný, mohol byť o čosi čerstvejší. Okrem chleba sme ku klobáskam dostali aj chren, cibuľu a horčicu. Miniklobásky boli pripravené z bravčového mäsa a boli tak akurát pikantné, pričom porcia bola postačujúca aj pre dvoch.

Hlavné jedlo: Pečený pstruh

Po grilovaných klobáskach sme dostali chuť na pečeného pstruha, ku ktorému sme si objednali chutné maslové zemiaky. Pstruh bol pripravený dokonale – koža bola dobre opečená a chrumkavá, pričom mäso nebolo vôbec vysušené a dobre sa oddeľovalo od kosti. Ryba bola intenzívne prevoňaná cesnakom a bylinkami. Veľmi sa nám páčil aj spôsob servírovania pstruha na rustikálnom drevenom tanieri.

Dezert: Somloi halušky

Na odporúčanie čašníka sme v rámci dezertu ochutnali domáce somloi halušky, na ktorých sme si veľmi pochutili. V kombinácii so šľahačkou a čokoládou boli dokonalou bodkou za naším ochutnávaním v Richtárskom dvore.

Ako chuti Bratislava


Parcafe


Reštaurácia Parcafe je zameraná prevažne na španielsku kuchyňu, pričom si tu môžete pochutnať napríklad na rôznych druhoch tapas, paelly či jedál z morských plodov. Sedenie sme si vybrali na terase, na ktorej nám bolo veľmi príjemne aj napriek tomu, že sa nachádza hneď pri ceste…

Predjedlo: Tapas

Ako prvé sme v Parcafe ochutnali amuse-bouche v podobe chutnej rybacej nátierky podávanej s chlebom. Ako predjedlo sme si objednali tapas, a to konkrétne krevety v maslovo-cesnakovej omáčke, grilovaného tuniaka s mangom a grilované plátky chobotnice so zemiakmi v paprikovej omáčke. Veľmi chutná a zaujímavá bola najmä kombinácia tuniak a mango, no všetky tri variácie boli naozaj výborné. Uvítali by sme jedine o čosi väčšie porcie, aby si ich mohli medzi sebou podeliť viacerí ľudia.

Hlavné jedlo: Paella s hovädzím mäsom a kozím syrom

V rámci hlavného jedla sme chceli určite ochutnať paellu, no neboli sme ešte rozhodnutí ktorú. Nakoniec sme si vybrali variáciu s hovädzím mäsom a kozím syrom, čo bola veľmi chutná kombinácia. Niekomu by mohli prekážať celé kusy zeleného korenia v jedle, no inak tejto výbornej paelle ťažko niečo vytknúť. Milo nás prekvapilo, že nám toto jedlo čašník naberal na tanier priamo pri stole, čo podľa nás návštevu v reštaurácii ozvláštni a umocní celkový zážitok.

Dezert: Tortička s čokoládovým mousse a malinovým pyré

Čokoládovo-malinová tortička potešila nielen naše chuťové poháriky, ale i zrak. Ozdobená bola ovocím a kvetmi, pričom hrala rôznymi farbami. Na tortičke sme si veľmi pochutnali – ulahodila nám kombináciou chutí a bola tak akurát sladká.

Ako chuti Bratislava Ako chuti Bratislava


1001 Restaurant Wine Café


Názov a interiér 1001 Restaurant zaváňa Orientom, no v ponuke tejto reštaurácie nájdete jedlá z rôznych kútov sveta. Vybrať si môžete z dvoch jedálnych lístkov – obedového a večerného. Obedové menu je v ponuke do 15:00 a pozostáva z predjedla/polievky a hlavného jedla (cena od 4,99 €). Jedlá z večerného menu vám pripravia v zásade po 15-tej, avšak je možné si ich objednať aj počas obeda, ak v reštaurácii nie je veľa hostí. V jedálnom lístku je na výber len zopár jedál, čo je podľa nás plusom, pretože to napovedá o čerstvosti použitých surovín. Jedálny lístok sa často mení – obedové menu každý týždeň a večerné každé dva mesiace.

Predjedlo: Grilovaný plážový mix

Pod názvom grilovaný plážový mix sa ukrývajú mušle sv. Jakuba a baby chobotničky podávané s feniklovo-zelerovým pyré. Morské plody boli v dobrej kvalite a skvele ugrilované. V jedle vystupovali výrazne do popredia, pričom ich nemaskovali a neprebíjali žiadne iné chute. Feniklovo-zelerové pyré bolo príjemne svieže a skvele sa k darom mora hodilo.

Hlavné jedlo: Grilovaný sezamový wrap maslovej ryby s tekvicovým pyré a baby zemiakmi

Ako hlavné jedlo sme si objednali maslovú rybu v sezame s tekvicovým pyré a baby zemiakmi. Na tomto jedle nám učarovala kombinácia chutí a najmä samotná maslová ryba, ktorá bola jemná a šťavnatá. Jedlo bolo výborne ochutené a veľmi esteticky odprezentované. Pre niekoho by mohla byť táto porcia príliš malá, avšak ak patríte k ľuďom, ktorí uprednostňujú kvalitu pred kvantitou, určite si prídete na svoje.

Dezert: Čokoládová zmrzlina

Počas nášho ochutnávania v 1001 Restaurant sme mali tú smolu, že neboli v ponuke žiadne dezerty. Ak by sme prišli o 4 hodiny neskôr, mohli sme si pochutnať na karamelovom kréme, ktorý sa v čase našej návštevy ešte len chladil… Rozhodli sme sa teda aspoň vyskúšať čokoládovú zmrzlinu, ktorá bola podávaná v káve ochutenej kávovým likérom. Klasická čokoládovo-kávová kombinácia síce nesklamala, no po výbornom predjedle a hlavnom jedle sme očakávali zaujímavejšiu bodku na záver nášho ochutnávania.

Ako chuti Bratislava Ako chuti Bratislava

P.S.: Viac info a fotografií nájdete na blogu Bookio, pre ktorý boli tieto recenzie originálne vytvorené.

You Might Also Like