Jedlo

3 recepty: Ľahké jarné jedlá

9. apríla 2015

3 recepty Lahke jarne jedla
S príchodom jari sa prirodzene mení aj náš jedálniček – oproti zime je naša strava o čosi zdravšia a ľahšia. Čo tak si dať na raňajky napríklad smoothie, na obed cestoviny a na večeru šalát? Inšpirujte sa chutnými receptami v tomto článku!


Cviklové cestoviny


Potrebujeme:

  • 230 g linguine
  • 100 g nastrúhanej cvikly
  • 1 malá cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL lyžica masla
  • 1-2 PL olivového oleja
  • 60 g syru ricotta
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 1 PL nakrájanej bazalky
  • soľ + čierne korenie

Postup:

1. Cviklu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu nakrájame najemno a cesnak pretlačíme.

2. Linguine uvaríme podľa inštrukcií na balení tak, aby boli al dente (uvarené, no v strede stále pevné).

3. Cibuľu opražíme na miernom ohni na masle a oleji. Pridáme cesnak, cviklu a všetko varíme 2-3 minúty.

4. Pridáme uvarené a scedené cestoviny a zamiešame.

5. Cestoviny ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s čerstvou bazalkou a ricottou.

Viac informácií a fotografií nájdete na blogu www.abeautifulmess.com.


Super zdravé smoothies


Zelené smoothie:

1. Do mixéra dáme ošúpaný a nakrájaný banán, ktorý sme si dopredu zmrazili.

2. Pridáme 200 g baby špenátu, 250 ml jablkovej šťavy a šťavu z 1 limetky.

3. Všetko dobre rozmixujeme.

Fialové smoothie:

1. Dve hrušky odstopkujeme, rozštvrtíme a zbavíme jadrovníka.

2. Hrušky, mrazené čučoriedky (150 g) a jablkovú šťavu (100 ml) dáme do mixéra.

3. Všetko dobre rozmixujeme.

Oranžové smoothie:

1. Do mixéra dáme ošúpaný a najemno nastrúhaný zázvor (2 cm), jednu ošúpanú a nakrájanú mrkvu a mrazené mango (200 g).

2. Pridáme šťavu z 1 limetky, pomarančovú šťavu (200 ml) a všetko dobre rozmixujeme.

Biele smoothie:

1. Do mixéra dáme ošúpaný a nakrájaný banán, ktorý sme si dopredu zmrazili.

2. Pridáme mandľovú múku (3 PL), mlieko (250 ml) a tekutý med (1 PL).

3. Všetko dobre rozmixujeme.

Originál článku nájdete na stránke www.jamieoliver.com.


Caesar šalát


Potrebujeme:

  • 2 hrubé krajce bieleho chleba
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 ančovičky
  • 1 veľké žĺtko
  • 1 1/2 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 1 malá hlávka rímskeho šalátu
  • 2 PL čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plech dáme chlieb nakrájaný na kocky veľké cca 2,5 cm. Polejeme ho 1 PL olivového oleja a ochutíme soľou a čiernym korením. Krutóny pečieme do zlatohneda – 10 až 12 minút. Po upečení krutóny vychladíme.

2. Z cesnaku, ančovičiek a 1/2 ČL soli si vytvoríme pastu. Urobíme to buď v mažiari alebo na doske na krájanie pomocou veľkého noža.

3. Pastu dáme do veľkej misy, primiešame žĺtko, horčicu a citrónovú šťavu. Postupne primiešame 3 PL oleja a ochutíme čiernym korením.

4. Šalát nakrájame a pridáme ho do dresingu spolu s krutónmi. Všetko dobre premiešame. Šalát posypeme parmezánom a hneď podávame.

Originálnu verziu receptu (spolu s videom) nájdete na stránke www.marthastewart.com.

You Might Also Like